Mrs. F belajar masak murtabak maggi ni mase belajar kat UM dulu...Kolej Mrs.F, Kolej Kediaman Kedua setiap tahun memang ada buka gerai "Second Stove" dan menu ni memang salah satu menu utama masa Mrs.F ada kat sana. First time makan memang dah teruja (bukan disebabkan kolej sendiri masak). Kalau ikut selera Mrs.F, dah sedap dah ni...kalau kawan-kawan nak tau sedap ke tak, cubelah resipi ni...mudah dan senang disediakan.
Murtabak Maggi
Bahan - Bahan :
1. Maggi Kari - 1 bungkus
2. Telur - 1 biji
3. Sosej - 1 batang
4. (Optional) Sayur Campur - 2 sudu besar
5. (Optional) Sos & Mayonis
Cara Masak :
1. Rebus maggi dan tapis
2. Pukul telur sampai berbuih
3. Potong sosej bentuk dadu dan kecil. Gorengkan sosej sebentar dan masukkan ke dalam telur yang telah dipukul.
4. Kepada sesiapa yang sukakan sayur, bolehlah ditambah sayur campur. Sayur campur ini hendaklah digoreng sebentar untuk memastikan sayur masak sepenuhnya dan empuk. Setelah digoreng, masukkan kedalam adunan telur.
4. Masukkan maggi yang telah direbus dan rempah kari ke dalam adunan telur tersebut.
6. Gaul hingga rata dan goreng dalam minyak yang sedikit. (seperti goreng telur)
7. Bentukkan adunan dalam bentuk bulat.
8. Masak dalam api yang sederhana supaya telur dan maggi masak sepenuhnya.
9. Apabila garing bolehlah diangkat dan dihidangkan.
10. Tuangkan sos cili dan mayonis sebagai penambah rasa.
Minda Mrs. F:: ||...first time masak untuk Mr Hubby, dan die sangat suker....hehehe...||
No comments:
Post a Comment