Spaghetti Bolognese |
Bahan - Bahan
1. 1 bungkus spaghetti
2. 300 gm daging cincang
3. 1 tin cendawan butang (dipotong dadu)
4. 1 tin sederhana sos spaghetti
5. 1 tin kecil tomato puree
6. 1 biji bawang holand (bawang besar) (dipotong dadu)
7. 1 ulas bawang putih (dicincang halus)
8. 1 biji lobak merah (dipotong dadu)
9. 1 batang sosej (dipotong dadu)
9. 1 biji tomato (dipotong dadu)
11. 5 sudu besar minyak masak
12. 2 sudu besar butter
13. 3 sudu besar susu manis
14. garam secukup rasa
cendawan butang dan sosej |
bahan yang telah dipotong dadu |
Cara memasak :
1. Untuk spaghetti
Panaskan 2000ml air. Apabila air sudah mendidih, masukkan 1 sudu kecil garam dan rebus spaghetti sehingga masak (lembut dan empuk). Tambahkan beberapa sudu minyak masak ke dalam air rebusan untuk mengelakkan spaghetti tersebut melekat.
2. Untuk sos bolognese
a. Panaskan minyak dan butter di dalam kuali.
b. Apabila butter sudah cair dan berbuih, tumis bawang besar dan bawang putih. Jangan terlalu garing.
c. Kemudian, masukkan daging cincang ke dalam kuali. Goreng sehingga daging lembut dan bertukar warna keemasan.
d. Masukkan sayur yang telah dipotong (cendawan dan lobak merah) beserta sosej. Goreng sehingga sayur empuk.
e. Masukkan susu ke dalam kuali dan kacau selalu sehingga adunan meresap susu.
f. Masukkan sos spaghetti, tomato puri dan tomata ke dalam kuali.
g. Dengan menggunakan tin sos spaghetti sebagai sukatan, masukkan 1 tin air ke dalam kuali.
h. Kacau sehingga rata, masukkan garam secukup rasa.
i. Masak dengan api yang kecil sehingga kuah menjadi pekat.
j. Setelah kuah pekat, bolehlah dihidangkan dengan spaghetti.
inilah hasilnya |
Minda Mrs.F :: ||...Hidangan ini untuk 6 orang makan....||
sedap tak?apa rasa dia?
ReplyDeletesedap jugak....sebab menu yg saye dapat ni asalnyer drpd traditional italian bolognese. cume dah tukar ke gaya melayu sket....hehe:))
ReplyDelete