Pages

Tuesday, February 22, 2011

Rendang Ayam

Rendang Ayam
 
Bahan - Bahan


1. 1 ekor ayam - dipotong kecil
2. Santan - 1/2 kilo @ 1 biji kelapa
3. Kerisik - 2 sudu besar
4. * Cili Kering - 20 tangkai
5. * Cili Api - 10 tangkai (optional, untuk sesiapa yang suka pedas)
6. * Bawang kecil - 10 biji
7. * Bawang putih - 1 labu kecil
8. * Serai - 3 batang
9. * Halia - besar 2 ibu jari
10. * Lengkuas - besar 1 ibu jari
11. Garam, gula dan perasa makanan
12. Daun Kunyit - 1/2 helai
13. Daun Limau Purut - 3 keping
14. Rempah kari daging - 2 sudu besar
15. Minyak masak - cukup untuk menumis

Cara Memasak :

1. Blend bahan bertanda *.

bahan bertanda *
2. Panaskan minyak.
3. Tumis bahan yang telah diblend
4. Setelah naik minyak, masukkan ayam, rempah kari daging dan santan.
5. Kacau dengan api perlahan sehingga ayam empuk (cukup masak).
6. Alihkan ayam daripada kuali bagi mengelakkan ayam terlampau masak dan hancur.

Rupa rendang yang telah dikeluarkan ayam
Ayam dikeluarkan bagi mengelakkan terlampau masak dan hancur

7. Masukkan kerisik
8. Masak sehingga adunan hampir kering dan masukkan daun kunyit dan daun limau purut untuk menaikkan bau masakan.
9. Masukkan garam, gula dan sedikit perasa makanan (secukup rasa)
10. Masukkan kembali ayam yang telah dialihkan, kacau sehingga rendang kering.
11. Rendang boleh dihidangkan.

Rendang yang sedang dikeringkan

Minda Mrs. F :: ||....resipi daripada mak mrs.F...resipi air tangan ibu...||



Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Bahan - Bahan
1. 1 bungkus spaghetti
2. 300 gm daging cincang
3. 1 tin cendawan butang (dipotong dadu)
4. 1 tin sederhana sos spaghetti
5. 1 tin kecil tomato puree
6. 1 biji bawang holand (bawang besar) (dipotong dadu)
7. 1 ulas bawang putih (dicincang halus)
8. 1 biji lobak merah (dipotong dadu)
9. 1 batang sosej (dipotong dadu)
9. 1 biji tomato (dipotong dadu)
11. 5 sudu besar minyak masak
12. 2 sudu besar butter
13. 3 sudu besar susu manis
14. garam secukup rasa

cendawan butang dan sosej

bahan yang telah dipotong dadu


Cara memasak :

1. Untuk spaghetti

Panaskan 2000ml air. Apabila air sudah mendidih, masukkan 1 sudu kecil garam dan rebus spaghetti sehingga masak (lembut dan empuk). Tambahkan beberapa sudu minyak masak ke dalam air rebusan untuk mengelakkan spaghetti tersebut melekat.

2. Untuk sos bolognese

a. Panaskan minyak dan butter di dalam kuali.
b. Apabila butter sudah cair dan berbuih, tumis bawang besar dan bawang putih. Jangan terlalu garing.
c. Kemudian, masukkan daging cincang ke dalam kuali. Goreng sehingga daging lembut dan bertukar warna keemasan.
d. Masukkan sayur yang telah dipotong (cendawan dan lobak merah) beserta sosej. Goreng sehingga sayur empuk.
e. Masukkan susu ke dalam kuali dan kacau selalu sehingga adunan meresap susu.
f. Masukkan sos spaghetti, tomato puri dan tomata ke dalam kuali.
g. Dengan menggunakan tin sos spaghetti sebagai sukatan, masukkan 1 tin air ke dalam kuali.
h. Kacau sehingga rata, masukkan garam secukup rasa.
i. Masak dengan api yang kecil sehingga kuah menjadi pekat.
j. Setelah kuah pekat, bolehlah dihidangkan dengan spaghetti.

inilah hasilnya


Minda Mrs.F :: ||...Hidangan ini untuk 6 orang makan....||







Rahsia RM435,200 Dalam 7 Bulan!

Ketahui Rahsia Bagaimana Mohd Nizam Menjana RM435,200 Dalam Masa 7 Bulan DiInternet, Tanpa Produk & Pengalaman! EKSKLUSIF! www.jutawanautomatik.com